Оцінюємо проект

Рефлексії учасників проекту
Для того, щоб оцінити свою роботу над проектом, ми провели обговорення за круглим столом, при цьому фіксували висловлені думки  на плакаті.


Обговорення стосувалось таких питань:
Що було найбільш вдалим в роботі над дослідженням? (Вдалось з’ясувати, що спротив владі може бути не лише активним, але й пасивним, проте тривалим. До тоталітарний режим вдається не лише до відкритих репресій, але й продовжує чинити тиск на тих, хто здається йому «неблагонадійним». Більшість людей вдалось залякати, проте влада теж відчувала страх перед тими, кого залякати не вдавалось. Людей, які чинили опір радянському режиму було не так багато, однак насправді – більше, ніж прийнято вважати)
Чому вдалось навчитись учасникам команди? (Не боятися спілкуватись з людьми різного віку. Критично оцінювати почуте й побачене, помічати «дрібниці», які можуть бути дуже важливими. Знаходити, відбирати і опрацьовувати різні види джерел. Систематизувати їх, знаходити їм застосування у контексті дослідження. Складати питання інтерв’ю, анкети, узгоджуючи їх з поставленою метою дослідження. Чітко формулювати тему, мету і висновки.)
Що можна було зробити по іншому? (Встановити зв’язок з іншими членами родини Шинделів, які проживають за межами громади. Використати архівні матеріали справ репресованих односельців, зокрема найбільш чисельної їх частини - селян-одноосібників, репресованих в роки колективізації.)
Над чим слід ще попрацювати? (Продовжити роботу з популяризації матеріалів дослідження, залучити до цього вихованців шкільного рою «Сагайдачний», неодноразових переможців районного та учасників обласного етапу військово-спортивної гри «Сокіл»-«Джура». Звернутись до провідних бібліотек Києва, Харкова з метою пошуку публікацій у періодичних виданнях за темою дослідження.)

Немає коментарів:

Дописати коментар